FredericDroesbeke

Lochristi ondertekent Bomencharter

Lochristi ondertekent Bomencharter

Deel Dit Artikel

Op maandag 14 maart 2022 had ik de eer om samen met 175 andere Vlaamse steden en gemeenten het bomencharter te ondertekenen.

Lochristi besliste reeds in 2019 om het charter te ondertekenen maar omwille van de coronamaatregelen was het niet eerder mogelijk om de fysieke ondertekening te organiseren.

Het bomencharter is een burgerinitiatief dat ondersteund wordt door het kabinet van Minister Somers en Minister Demir.

Ook de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen ondertekenden het charter, net als verschillende natuur-gerelateerde verenigingen.

Bomen zijn fantastische wezens die CO2 uit de atmosfeer halen.  De koolstof nemen ze op en de zuurstof pompen ze terug in de lucht zodat wij gezonde lucht kunnen inademen.  Bomen vormen dus een aangename en efficiënte manier om de klimaatopwarming onder controle te houden.  Maar bomen zijn zoveel meer… Ze beschermen ons ook tegen de gevolgen van de klimaatopwarming zoals droogte, hitte, overstromingen,…  Bomen verbeteren de luchtkwaliteit en ze vormen een geluidsbuffer.  Bovendien zijn ze ook goed voor de biodiversiteit.  Bomen produceren lekker en vers fruit en voedzame noten, ze zijn goed voor de gezondheid en ze bevorderen ons geluksgevoel.

De doelstelling van de partners die het bomencharter hebben ondertekend, is om tegen 2024 gezamenlijk 1.734.868 bomen aan te planten.

En dit aantal zullen we ruimschoots overschrijden want sinds de oprichting van het bomencharter in 2019 werden reeds 1.002.742 extra bomen geregistreerd.

In Lochristi gaan we trouwens nog een stapje verder… Door het ondertekenen van het klimaatpact, gaan we de ambitie aan om tegen 2030 per inwoner een extra boom aan te planten.

Via de acties ‘elk een boom’ ondersteunen we onze burgers om hun steentje/boompje bij te dragen.  We gaan actief op zoek naar gronden voor het aanplanten van extra bossen en begeleiden eigenaars van gronden die bossen willen aanplanten op hun eigen gronden.

Lochristi ondertekent Bomencharter

Meer Om Te Ontdekken