FredericDroesbeke

“Elk een boom” is alweer een geweldig succes!!

Deel Dit Artikel

Het gemeentebestuur engageerde zich om tegen 2030 één extra boom aan te planten per inwoner in Lochristi.  Dat betekent dus concreet dat we de komende jaren nog zo’n 23.000 extra bomen willen aanplanten in onze gemeente.  Een groot deel van de oppervlakte in onze gemeente bestaat uit private tuinen waar vaak nog veel ruimte is voor het aanplanten van extra bomen.  Door het organiseren van de actie ‘Elk een boom’ krijgen alle gezinnen de kans om een gratis boom (of 3 struiken) af te halen die ze kunnen aanplanten in hun eigen tuin.  Bomen zorgen voor een verkoelend effect, ze filteren de lucht en zorgen voor een gezonde omgeving.  Door het aanbieden van inheemse of ingeburgerde bomen en struiken, verhogen we ook de biodiversiteit in onze gemeente, wat dan weer goed is voor de bestuiving van de gewassen en het verbetert de kwaliteit van de bodem.

699 extra bomen + 1.950 extra struiken

De inwoners konden kiezen uit een 9-tal verschillende boomsoorten of uit 6 verschillende inheemse struiken.  En de actie, die dit jaar voor de derde keer werd georganiseerd, was opnieuw een gigantisch succes.  Maar liefst 1.208 gezinnen plaatsten een bestelling en dat resulteerde in 699 extra bomen en 1.950 extra struiken.  Er werd dus weer massaal geplant dit weekend, en daar ben ik alle deelnemers heel erg dankbaar voor.  Bomen aanplanten is namelijk zorgen voor de generaties na ons. Want vergeet niet: ‘als we vandaag in de schaduw zitten, is dit omdat iemand lang geleden een boom heeft aangeplant’. Het beste moment om een boom te planten is 10 jaar geleden. Het op één na beste moment is nu.

Een lekker warm soepje tijdens het wachten

De medewerkers van Natuurpunt stonden klaar om iedereen tips en advies te geven bij de aanplant van hun boom of struiken. En om het wachten wat aangenamer te maken (hoewel alles heel vlot verloopt) bieden de leden van de GROS (de Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking) iedereen een lekkere tas, warme, zelfgemaakte soep aan.  Wie meer info wenst over de werking van de GROS, kan alvast een kijkje nemen op: https://www.lochristi.be/raad/1685/gemeentelijke-raad-voor-ontwikkelingssamenwerking-gros

Meer Om Te Ontdekken

Milieu, Duurzaamheid & Energie

Aangepaste uren ‘doven openbare verlichting’

In november 2022 besliste het gemeentebestuur, net als vele andere steden en gemeenten, om de openbare verlichting ’s nachts te doven tussen 23u00 en 05u00. 

Openbaar Groen

Een hondenlosloopweide in Lochristi

In het verkiezingsprogramma van Open Vld Lochristi, was het inrichten van een hondenlosloopweide één van de actiepunten.  Zowel voormalig schepen van dierenwelzijn, Janine Stadeus (opgevolgd