FredericDroesbeke

Een bezoek aan ‘Sierteeltbedrijf Denis Plants’

2

Deel Dit Artikel

Deze morgen bracht ik samen met Burgemeester Yves Deswaene een bezoek aan het sierteeltbedrijf ‘Denis Plants’, in de Bochtenstraat te Lochristi (Beervelde).
Ook Vlaams Viceminister-president en minister van landbouw Hilde Crevits was aanwezig, net zoals gedeputeerden Kurt Moens en Leentje Grillaert.
Denis Plants is gespecialiseerd in het afharden van weefselkweekplanten, zowel voor binnen als buiten.  Ze beschikken over een eigen laboratorium in Lochristi en duizenden vierkante meter serres, waar het startmateriaal dat in eigen faciliteiten in Vietnam vermeerderd wordt, wordt opgeplant.  Vervolgens gaan de afgeharde jonge planten naar klanten over de hele wereld.

Tijdens het bedrijfsbezoek hadden we vooral aandacht voor de sterke innovaties in deze sector, de belangrijke inspanningen die sierteeltbedrijven leveren rond duurzaamheid en de grote uitdagingen waar de sector voor staat in het kader van klimaatverandering en energie.  De sierteeltsector zette de afgelopen jaren al heel wat stappen vooruit in de strijd tegen de klimaatopwarming.  Bij Denis Plants investeerde men de afgelopen jaren in de volledige opvang en hergebruik van regenwater zodat de effecten van de productie van planten op de omgeving minimaal zijn.  Hierdoor moet het bedrijf geen andere waterstromen aanspreken en wordt het oppervlaktewater en grondwater niet belast.  De recente evoluties in de energieprijzen vormen een enorme uitdaging in zowel de glastuinbouw als de andere sectoren.  Ook hier moeten oplossingen gezocht worden om de rentabiliteit van de ondernemingen niet in het gedrang te brengen.

Maar er is meer ! Met haar innovatieve producten speelt de sierteeltsector een belangrijke rol in het tegengaan van de effecten van klimaatverandering.  Bomen en planten brengen schaduw, vertragen de waterafvoer, zorgen voor minder hittestress en voor een aangenaam gevoel.  Denis Plants en Sioen ontwikkelden met een consortium van bedrijven, de expertise van PCS en met de steun van Vlaio een nieuw type groengevel, zodat er meer groen kan toegepast worden in sterk verstedelijkte gebieden.  Het kan geen toeval zijn dat dit vooruitstrevend bedrijf gevestigd is in dé sierteeltgemeente van Vlaanderen ! Dank aan René Denis en echtgenote voor de ontvangst deze morgen ! 

Meer Om Te Ontdekken

Mobiel
Milieu, Duurzaamheid & Energie

Mobiel energiehuis in Lochristi

Door het ondertekenen van ‘Het Europees Burgemeestersconvenant’, ging het gemeentebestuur het engagement aan om de CO2-uitstoot in onze gemeente met 40% te reduceren tegen 2030.

Lochristi ondertekent Bomencharter
Openbaar Groen

Lochristi ondertekent Bomencharter

Op maandag 14 maart 2022 had ik de eer om samen met 175 andere Vlaamse steden en gemeenten het bomencharter te ondertekenen. Lochristi besliste reeds