FredericDroesbeke

Mobiel energiehuis in Lochristi

Mobiel

Deel Dit Artikel

Door het ondertekenen van ‘Het Europees Burgemeestersconvenant’, ging het gemeentebestuur het engagement aan om de CO2-uitstoot in onze gemeente met 40% te reduceren tegen 2030. Dat is een heel ambitieuze doelstelling, maar als we samenwerken met onze ondernemers, onze verenigingen, de land-en tuinbouwers en al onze inwoners, dan kunnen we er voor zorgen dat ook de volgende generaties in een klimaatgezonde gemeente kunnen wonen, leven en werken.

De gezinnen in Lochristi vormen samen een belangrijke bron van CO2-uitstoot. Als gemeentebestuur willen we hen zo goed als mogelijk informeren en ondersteunen om hun woning energetisch te optimaliseren. Daarom tekende Lochristi, samen met 18 andere Vlaamse gemeenten in op het aanbod van de intercommunale Veneco die met een ‘mobiel energiehuis’ een roadtrip door deze gemeenten zal organiseren. In Lochristi werden voor dit jaar (2022) 206 woningen geselecteerd in de wijk Lobos (Boskapellaan, Bommelslaan, Posthoornlaan, Reinaertlaan, Roosbroeklaan, BP Damantlaan, Ommegangstraat) waar de afgelopen weken thermische gevelscans werden uitgevoerd. De geselecteerde gezinnen zullen een uitnodiging ontvangen om de resultaten van deze brief te bepreken in de mobiele one-stop-shop die letterlijk tot aan de voordeur van deze mensen komt. Op deze manier worden alle drempels voor een gratis en vrijblijvend renovatieadvies weg genomen. De renovatiecoach geeft er deskundig eerstelijnsadvies op maat, dit kan gaan over concrete renovatiemaatregelen maar ook over de beschikbare renovatiepremies en -leningen. Met deze deskundige aanpak willen we zoveel mogelijk gezinnen ontzorgen en aanzetten tot energetisch renoveren. Ook kwetsbare huishoudens krijgen de nodige aandacht en genieten een speciale begeleiding.

Na deze eerste trip doorheen de 19 aangesloten steden en gemeenten in 2022, zal het project worden geëvalueerd en bijgestuurd waar nodig, maar het is de bedoeling om dit project jaarlijks te herhalen.
Wie er aan denkt om renovatiewerken uit te voeren en niet in de bovenvermelde straten woont, kan nog steeds terecht bij het energieloket waar je een antwoord kan krijgen op al jouw vragen rond energie(besparing). Een advies bij het energieloket is trouwens gratis voor alle inwoners van Locrhisti. Meer info hierover vind je op de website van de gemeente Lochristi of door te klikken op deze link: https://www.lochristi.be/product/765/energieloket

Mobiel

Meer Om Te Ontdekken

Land- & Tuinbouw

Een bezoek aan ‘Sierteeltbedrijf Denis Plants’

Deze morgen bracht ik samen met Burgemeester Yves Deswaene een bezoek aan het sierteeltbedrijf ‘Denis Plants’, in de Bochtenstraat te Lochristi (Beervelde).Ook Vlaams Viceminister-president en

Milieu, Duurzaamheid & Energie

Aangepaste uren ‘doven openbare verlichting’

In november 2022 besliste het gemeentebestuur, net als vele andere steden en gemeenten, om de openbare verlichting ’s nachts te doven tussen 23u00 en 05u00.