FredericDroesbeke

Jeugdige EHBO-hulpverleners

jeugd

Deel Dit Artikel

Lochristi, een hartveilige gemeente

Lochristi is al langer een hartveilige gemeente, maar uit onderzoek blijkt dat heel wat inwoners niet onmiddellijk weten hoe ze moeten reageren wanneer er ‘iets’ gebeurt.  Het Rode Kruis Lochristi probeert daarbij te helpen.  Meermaals per jaar organiseren zij ehbo-cursussen en themalessen zoals reanimatie en defibrilatie.

Begin 2023 kon je een volledig cursus ehbo-hulpverlener volgen waarbij je te weten komt hoe je moet reageren bij kleine en grote verwondingen en zelfs bij levensbedreigende situaties.  Wat doe je met een bewusteloos slachtoffer, hoe lang moet je brandwonden koelen, wat als er zich plots iemand flauw voelt,… dit (en nog veel meer) zijn allemaal vragen waar in een actieve en praktijk gerichte cursus antwoorden op gegeven werden.

Ook jeugdverenigingen schrijven zich massaal in voor deze opleiding

De jeugddienst bracht deze opleiding onder de aandacht bij de verschillende jeugdverenigingen.  Jaarlijks voorzien we in een opleiding ‘ehbo op kamp’, maar ook veiligheid op fuiven en evenementen blijft een belangrijk aandachtspunt.  Tijdens de jeugdraad kwam het Rode Kruis toelichting geven over het belang van deze opleiding.  Een goed idee zo bleek, want van de 31 cursisten die de opleiding volgden, waren er maar liefst 15 jongeren die aangesloten zijn bij een jeugdvereniging.

Na een intensieve opleiding van 24 uur, verdeeld over 12 avonden en 2 examens mochten de cursisten deze week hun diploma ontvangen.  Uiteraard wil ik alle cursisten feliciteren maar toch een extra pluim op de hoed van deze geëngageerde jongeren:
– Froukje (Chiro Beervelde)
– Keana, Laura, Nina en Stef (Jeugd Rode Kruis)
– Fauwst, Hannes en Lander (KLJ Hijfte Jongens)
– Evi, Femke, Hanne, Linde, Merel en Noemi (KLJ Hijfte Meisjes)
– Jorrith (FOS Open Scouting Wondelgem)

Lander, 17 jaar, was de jongste cursist

Onder de deelnemers had je dus enerzijds de 15 leden uit de verschillende jeugdverenigingen, je had inwoners die hun cursus kwamen opfrissen of die het brevet nodig hadden voor hun werk en anderzijds ook geïnteresseerde inwoners.

De jongste deelnemer was Lander.  Hij is pas 17 en zit momenteel in z’n laatste jaar middelbaar.  Hij volgde de cursus samen met z’n zus Hanne.
Proficiat Lander !! Uiteraard met het behalen van je brevet, maar ook met de titel van jongste deelnemer 2023 !!

Meer Om Te Ontdekken

Milieu, Duurzaamheid & Energie

Elk een boom 2022

Ook dit jaar kunnen de inwoners van Lochristi terug een gratis boom of 3 struiken reserveren om in hun eigen tuin te planten. In 2018 werd

Jeugd

Fuiven moet veilig en betaalbaar blijven

Veiligheid op fuiven blijft belangrijk Om de veiligheid op fuiven te garanderen, wordt er beroep gedaan op erkende security-agenten.  Het aantal agenten dat hierbij gevraagd